Installateurszaken 2007
Koperen vloerverwarming met buffervat

Bij het realiseren van een comfortabel en gezond binnenklimaat is een systematische aanpak belangrijk. Dit wil zeggen dat je vooral in concepten denkt en niet zozeer in componenten. Installateur Martin Havikhorst is al jarenlang een overtuigd pleitbezorger van die benadering. Zo introduceerde hij een LT-vloerverwarming met koperen buizen. Dit systeem zou volgens zijn bedenker ook een belangrijke rol kunnen spelen bij het ventileren. De energetische finishing touch is misschien wel de aquaboiler, het nieuwste snufje uit huize Havikhorst.

Martin Havikhorst is een ouderwetse vakman in de goede zin van het woord. Zelf beschouwt hij zich als "praktiserend techneut", altijd bezig met uitvinden hoe het weer beter kan. Daarbij ziet hij er geen been in om flink tegen de heersende stroom in te zwemmen, als dat voor zijn gevoel nodig is. "Er worden links en rechts proefballonnetjes opgelaten", meent hij over sommige opvattingen die circuleren over het realiseren van een goed binnenklimaat. "En als er weer eens eentje klapt, dan hoor je er nooit meer wat van. Ondertussen worden mensen wel op het verkeerde been gezet."

Basisgedachte
Wil je effectief kunnen verwarmen, dan moet je beschikken over een groot verwarmd oppervlak en een paar goede thermische geleiders", zegt Havikhorst. Hij past die basisgedachte al jaren toe in zijn TOP-2000 HR vloerverwarmingssysteem. We schreven er eerder over. Nog even het concept in vogelvlucht, ter opfrissing van het geheugen. Op een isolatielaag van EPS20 of geluidwerende houtvezel wordt een geprofileerde aluminium plaat geperst. Daarin wordt een zacht koperen leiding

 

(met KIWA keur) aangebracht. Deze combinatie zou voor een evenwichtige en gunstige verdeling van de aquathermische energie zorgen. De alu-elementen worden afgedekt met platen van geperste gipsvezel (Fermacell). Het geheel wordt droog verlegd.

Isolatiemateriaal
Volgens de specialist uit Olst gaat het goed met zijn verwarmingssysteem. In de meer dan een kwart eeuw dat het nu op de markt is, heeft het heel wat aanhang gevonden.
Ondanks de voordelen van koper wordt de markt voor vloerverwarming gedomineerd door kunststof systemen. "Kunststof is goedkoper en ook wat makkelijker te verwerken", zegt Havikhorst ter verklaring. "Maar leg mij nu eens uit waarom je zou gaan verwarmen met isolatiemateriaal, want dat doe je in feite. Voor koperen leidingen kun je volstaan met lage aanvoertemperaturen, 30 tot 35 graden is voldoende om de thermische energie over te brengen. Je kunt er ook uitstekend mee koelen."


- vorige pagina - volgende pagina Aquaboiler-

Attentie:
Ter bescherming van de door ons gehanteerde materiaal kwaliteitsnormen is de naam Havikhorst- TOP 2000 ® geregistreerd
bij "Le bureau international de l'Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle" (OMPI).

Copyright © Havikhorst Top2000 ®. Concept & design door Nedfinity


Warmte & Koude overdracht

 

Verwarmen en koelen doe je met thermische geleiding

...........
................... 
niet met isolatie materiaal