Installateurszaken 2007 - 2
Aquaboiler

Vloerverwarming en frisse lucht in klaslokalen

Het zal u niet ontgaan zijn: de kwaliteit van de lucht in veel klaslokalen is slecht. Installateur Havikhorst kent de problematiek en zegt 'enorm geschrokken' te zijn van de omvang ervan. Hij denkt dat vloerverwarming een zinnige bijdrage kan leveren aan het oplossen van de ventilatieproblemen. "De lucht niet afzuigen" is zijn devies. "Dan trek je verontreinigde straatlucht via ventilatie-luiken naar binnen. Tot dakgoothoogte is de kwaliteit van de buitenlucht in veel bebouwde omgevingen verre van ideaal." Maar wat dan wel? Havikhorst: "Zuig de lucht vanaf een hoger punt aan, de gangen en passages in. Creëer zo een lichte overdruk en verwarm de lucht met vloerverwarming voor. Via ventilatieopeningen zoekt de lucht zich een weg, de klaslokalen in. Daar ontstaat dan ook een lichte overdruk. Via vloerverwarming in de lokalen wordt de lucht verder verwarmd. De bedompte binnenlucht stijgt op en verdwijnt via onder het plafond aangebrachte roosters naar buiten."

Aquaboiler
Een lage aanvoertemperatuur biedt een mooie gelegenheid om je verwarmingssysteem op verschillende manieren te voeden. Bijvoorbeeld vanuit de aquaboiler. Havikhorst: "Die aquaboiler, dat is heel simpel een vat met een inhoud van 30 tot 60 liter. De inhoud wordt bepaald door de grootte van de installatie, dat moet berekend worden. Je kunt de boiler van energie voorzien met solarcellen, een warmtepomp, de cv of, in de nabije toekomst, een HRe-ketel. Het is de markt die uitmaakt wat uiteindelijk de boventoon gaat voeren. Is het financieel interessant voor de gebruiker? Hoe ligt de kostprijs? Enzovoort. "Samen met een lokale fabrikant is Havikhorst bezig het vat te ontwikkelen. Wanneer het op de markt komt is nog niet bekend.

 

Creatieve rekenmeesters
We willen van Havikhorst nog weten of het een optie is om elektriciteit die je opwekt met een HRe-ketel terug te leveren aan het net, in plaats van het bijvoorbeeld aan verwarmen te besteden. Uit het antwoord blijkt dat de vrienden van de installateur niet gezocht moeten worden in de kringen van electriciteitsleveranciers. "Je hebt voor een stuiver minderwerk en voor 250 euro meerwerk" zegt hij over de zijns inziens 'creatieve rekenmeesters'. "Dat betekent dat ze electriciteit heel goedkoop willen terugnemen. Daarbij komt de aansturing van het gehele gebeuren. Je moet voldoen aan de normen van het electriciteitsnet, de goede spanning hebben, de goede frequentie en noem maar op. Dan lijkt het me heel wat zinvoller om die één of twee kW die de stirlingmotor geeft, gewoon in het boilervat te stoppen. Zo heb je ook eerder 30 graden om je vloerverwarming aan te sturen. Sowieso is het veel interessanter te spelen met de mogelijkheden en op die manier tot een optimale oplossing te komen."

 

- vorige pagina -

Attentie:
Ter bescherming van de door ons gehanteerde materiaal kwaliteitsnormen is de naam Havikhorst- TOP 2000 ® geregistreerd
bij "Le bureau international de l'Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle" (OMPI).

Copyright © Havikhorst Top2000 ®. Concept & design door Nedfinity


Warmte & Koude overdracht

 

Verwarmen en koelen doe je met thermische geleiding

...........
................... 
niet met isolatie materiaal