Installatiezaken 2004
Rutger te Marvelde

Al tientallen jaren wordt kunststof op grote schaal toegepast in vloerverwarmings-systemen. Die populariteit is te begrijpen. Kunststof is makkelijk te bewerken en snel te installeren. Maar een goede warmtegeleider is het bepaald niet. Installateur Martin Havikhorst gebruikt daarom koper. hij blies een oud concept nieuw leven in en ontwikkelde een eigen systeem om vloeren efficiënt en energiezuinig te verwarmen:

De Havikhorst TOP-2000 ® HR.

Koper geleidt warmte ruim negenhonderd keer beter dan kunststof. Dat installateurs desondanks niet in de rij staan om het metaal toe te passen, komt volgens Havikhorst omdat het lastiger te verwerken is. "Het koper dat we gebruiken, met KIWA-keur, komt van de rol en is nogal dikwandig. Daar moet je mee om kunnen gaan", legt hij uit. Volgens de vloerverwarmingsspecialist is de greep naar kunststof dan snel gedaan. Met enige ironie in de stem: "Je gooit het over de vloer, mortel erover en wegwezen!" Helemaal anti-kunststof is Havikhorst overigens niet. Op verzoek levert hij systemen met kunststofleidingen, voorzien van een aluminium kern. Maar het is niet zijn eerste keus. Havikhorst: "Aluminium en kunststof hebben een verschillende uitzettingscoëfficiënt. Zo'n constructie gaat op den duur werken. Daar moet je eerlijk over zijn tegen je klanten. We gebruiken het dan ook alleen voor systemen waaraan geen al te hoge warmtetechnische eisen worden gesteld, en we passen geen koppelingen toe in de vloer."

 

Complete unit
De 'plasticboeren' die vooral gefocust zijn op het snel verdienen van geld, kijken volgens Havikhorst niet verder dan hun neus lang is. Een kunststofleiding is weliswaar snel gelegd, maar vervolgens duurt het nog een tijd voordat de vloer beloopbaar is. De mortel moet eerst drogen. Onder het motto 'tijd is geld' past Havikhorst sinds een jaar droogverlegging toe. Daarbij wordt gebruik gemaakt van Fermacell platen. In de praktijk bleken aannemers echter verschillende opvattingen te hebben over het verwerken van de platen. Daarom heeft de zoon van Havikhorst een speciale montage-eenheid opgezet. Een in het systeem geschoolde bouwvakker maakt deel uit van de groep. Door deze aanpak wordt een constante, hoge kwaliteit gegarandeerd. Volgens Havikhorst hoeft de installateur niet bang te zijn brodeloos te worden door zijn vloerverwarming. "We leveren een complete unit met Fermacell beplating erop. De installateur verwerkt dat verder en hij krijgt er een marge van. Dus in wezen heeft hij met heel weinig werk een leuke handel!"


- vorige pagina - volgende pagina -

Attentie:
Ter bescherming van de door ons gehanteerde materiaal kwaliteitsnormen is de naam Havikhorst- TOP 2000 ® geregistreerd
bij "Le bureau international de l'Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle" (OMPI).

Copyright © Havikhorst Top2000 ®. Concept & design door Nedfinity


Warmte & Koude overdracht

 

Verwarmen en koelen doe je met thermische geleiding

...........
................... 
niet met isolatie materiaal