Installatiezaken 2004
Rutger te Marvelde

ZO BEGON HET

Het basisconcept van de Havikhorst verwarmingsvloer berust op een oud Duits patent. "Vroeger maakten ze elementen van 2 x 3 meter, waarin een leidingcircuit werd geperst van roestvast staal", vertelt Havikhorst. "Vervolgens werden die elementen aan elkaar gelast. Dat heb ik twintig jaar geleden ook toegepast. RVS is vrij duur, dat geldt ook voor het lassen. Toen kwam iemand op het idee om in plaats van RVS, uitgegloeide koperen leidingen in het systeem te rollen. De Duitsers gooiden er 10 cm mortel op, want het moest natuurlijk wel stevig zijn!"

Havikhorst liet zich niet afleiden door de snel stijgende populariteit van kunststof en later de kunststofbuizen met metalen binnenlaag. "Die overstap is vooral ingegeven door commerciële redenen, en niet door verwarmingstechnische", meent hij. "Ik zag dat niet zitten en ben heel eigenwijs doorgegaan met koper. Verwarmen doe je met thermische geleiders, niet met isolatiemateriaal."

Wapening
Havikhorst heeft een hekel aan koppelingen in de vloer. Overal waar gekoppeld wordt, bestaat immers het risico op lekkage. De koperen systeemleiding wordt dan ook zoveel mogelijk uit één stuk gelegd. Als er toch gekoppeld moet worden (bijvoorbeeld omdat de rol op is), gebeurt dat met behulp van zachtsoldeer fittingen. "Daar heb ik nooit problemen mee gehad", zegt Havikhorst. "Die verbindingen zijn zelfs sterker dan het oorspronkelijke leidingmateriaal. Dat is in laboratoria uitvoerig getest."
De koperen leiding in het Havikhorst vloer-verwarmingssysteem doet meer dan alleen het verwarmen (of koelen) van de vloer. Het dient ook als versteviging. Vanuit het midden van een ruimte worden de vloerelementen als dominostenen tegen elkaar gelegd. Het koper dat er in verwerkt wordt, werkt als wapening en verhoogt zo de stabiliteit van de vloer.

 

Zwevend
De systeemvloer van Havikhorst kan in principe overal toegepast worden. De enige voorwaarde is een vlakke ondervloer met voldoende draagvermogen. Het koperen leidingwerk in de systeemvloer wordt in de met aluminium platen afgedekte elementen geperst. Dat verhoogt de stevigheid nog meer, zorgt voor een nog betere warmte (of koude-) afgifte en spreidt de puntbelasting. Volgens Havikhorst is de belastbaarheid van het systeem bij normaal (woon)gebruik meer dan voldoende. een belangrijk detail is de plintisolatie. Die zorgt ervoor dat zowel de systeemvloer als de dek-en afwerkvloer volledig zwevend zijn. Dat is nodig om eventueel uitzetten en krimpen van het materiaal, ten gevolge van temperatuurwisselingen, op te vangen. "Dat een vloer kan gaan werken, wordt nogal eens vergeten", zegt Havikhorst. "Tegelzetters die haast hebben, trekken de isolatie weg als ze kans krijgen, en de ellende komt dan later. Dat is een van de redenen waarom ik de methode heb laten registreren. Ter bescherming van de door ons gehanteerde materiaal-en kwaliteitsnormen."

 

- vorige pagina -

Attentie:
Ter bescherming van de door ons gehanteerde materiaal kwaliteitsnormen is de naam Havikhorst- TOP 2000 ® geregistreerd
bij "Le bureau international de l'Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle" (OMPI).

Copyright © Havikhorst Top2000 ®. Concept & design door Nedfinity


Warmte & Koude overdracht

 

Verwarmen en koelen doe je met thermische geleiding

...........
................... 
niet met isolatie materiaal