Diverse Pers Publicaties Havikhorst TOP - 2000 HR

Installatie & Sanitair Magazine

Gaat ventileren ten koste van energiebesparing?


Recent draaide er een campagne op Postbus 51 onder het motto: "Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren". Een spot met twee heren, waarvan de een de ander de keel probeert dicht te knijpen en ondertussen de kreet slaken: ventileren moet 24 uur per dag. Martin Havikhorst ergert zich aan deze spot. Hij vraagt zich af hoe het dan vervolgens zit met energiebesparing. "Dit wordt dweilen met de kraan open. Met dergelijke spotjes raakt de consument het spoor bijster."

Havikhorst is geen onbekende in de installatie-wereld. Regelmatig haalt hij de pers met zijn uitspraken of nieuwe ontwikkelingen. Daarmee probeert hij tegengas te geven en niet alles klakkeloos aan te nemen. Bij sommige leveranciers van kunststofleidingen voor vloerverwarmings-systemen is hij niet geliefd en het systeem van Havikhorst vaak afdoen als veel te duur. "Ik probeer de zaken reeël voor te stellen en waar nodig kritische kanttekeningen te plaatsen", is zijn mening.

Betere geleiding
Havikhorst is de bedenker van het Havikhorst TOP - 2000 systeem, een vloerverwarmingssysteem waarbij koperen leidingen worden gebruikt i.p.v. kunststof slangen. "Koper geleidt warmte namelijk ruim negenhonderd keer beter dan kunststof, maar het is lastiger te verwerken. Daar hebben wij echter geen probleem mee. En doordat koper duurder is in aanschaf dan kunststof, is het op voorhand voor anderen niet interessant om er aandacht aan te besteden. Maar ons TOP-2000 systeem, compleet gemonteerd, is in aanschaf een fractie duurder dan kunststof. Het is een kwestie van investering, koper heeft een hogere restwaarde, hoogwaardige kunststoffen een restprobleem. "En dan zijn er nog de voordelen. "Koper is zoals gezegd optimaal thermisch geleidend, heeft een groot verwarmd oppervlak, mede door de speciale isolerende ondergrond, kent daardoor bij een relatief lage aanvoertemperatuur een hoge capaciteit en is dus zeer gunstig in energiegebruik. Het energieverbruik wordt nog gunstiger als deze gekoppeld is aan een warmtepompinstallatie. Deze heeft bij 35 ºC een aanzienlijk hoger rendement dan bij 45 ºC. Ons systeem is dan ook uitstekend toepasbaar in combinatie met alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen, solar-energie, zonnecollectoren en warmteterugwinning. Daarnaast is ons systeem ook geschikt als vloerkoeling in de zomer door er koud water doorheen te laten stromen. Met het simpel rondpompen van het koude vloerverwarmingswater, dat gedurende de nacht afgekoeld is naar 15 C tot 18 C, kan men afhankelijk van de vloer-samenstellilng (het accumulerende vermogen) en de isolatiewaarde van het huis, tegen geringe kosten het gewenste binnenklimaat realiseren.

Afhankelijk van de te verwachten koellast, bijvoorbeeld in bedrijven, kantoren enz. met een hoge vrijkomende warmte last, is het als bypass plaatsen van vloerwaterkoeler of een als koelunit geschakelde warmtepomp zinvol" aldus Havikhorst.

 

Binnenklimaat
Havikhorst is voorstander van natuurlijke ventilatie voor een beter binnenklimaat. Hij refereert daarbij graag aan een aantal recente onderzoeken zoals het scholenonderzoek waaruit blijkt dat 80% van de scholen de binnenlucht niet voldoet aan de gezondheidskundige advieswaarden van de GGD. "Zieke leraren en leerlingen en slechtere school-prestaties zijn het gevolg. Bovendien zijn schoolgebouwen vaak echte energieverspillers."

Ventilatie is volgens Havikhorst nodig om het binnenklimaat gezond te houden. "Daarnaast speelt tocht als ongewenste ventilatie een rol. Doordat verse buitenlucht over het algemeen een lagere temperatuur heeft dan binnenlucht, treedt bij ventilatie energieverlies op. Als er goed geïsoleerd wordt, treedt er weinig warmteverlies op via de buitenschil. Het warmteverlies als gevolg van ventilatie vormt daardoor een steeds groter deel van het totale warmteverlies van een gebouw en vraagt daarom ook steeds meer aandacht. "Vloerverwarmingssystemen in combinatie met natuurlijke ventilatie is volgens Havikhorst de oplossing voor het probleem.

  

"Vloerverwarmingssystemen geeft warmte die voor meer dan 60% bestaat uit stralingswarmte. Deze onzichtbare warmte wordt als uitermate behaaglijk ervaren. Het grote verwarmde aluminium oppervlak, realiseerteen egaal thermisch energie-transport met als resultaat een gelijkmatige vloertemperatuur met een beperkte luchtcirculatie die de stofverplaatsing in de ruimte tot een miminum beperkt. Dit in tegenstelling tot radiatoren en een convectorput, die overigens maar een rendement heeft van 50% en bovendien enorme stofnesten zijn. Radiatoren hebben in vergelijking met vloerverwarming een heel andere luchtcirculatie. Doordat de warme lucht stijgt en ventileert via de rooster in het raam, verdwijnt de warme lucht naar buiten met als gevolg energieverlies. Bij vloervewarming komt de warme lucht vanuit de vloer en brengt de warmte waar het wezen moet, nl. "aan de voeten" hoegenaamd dierct merkbaar, waardoor het zich "behaaglijk voelen" reeds bij een 3ºC lagere ruimte-temperatuur manifesteert. Continue ventileren is dan geen enkel probleem. Dat dient wel te gebeuren in de juiste verhoudingen, zodat energie bespaard wordt" aldus Havikhorst.

Attentie:
Ter bescherming van de door ons gehanteerde materiaal kwaliteitsnormen is de naam Havikhorst- TOP 2000 ® geregistreerd
bij "Le bureau international de l'Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle" (OMPI).

Copyright © Havikhorst Top2000 ®. Concept & design door Nedfinity


Warmte & Koude overdracht

 

Verwarmen en koelen doe je met thermische geleiding

...........
................... 
niet met isolatie materiaal