Koel in de zomer
Sinds 1981

Betreft: binnenhuisklimaat en comfort in de zomer

Een vraag: Waarom zijn in de zomer onze grote massieve gebouwen, zoals kerken enz., zo heerlijk koel?

Antwoord: Zij bestaan uit een volumineuze steenmassa en bezitten dus een groot thermisch accumulerend vermogen, voor een koel binnenklimaat. Immers, in de vierentwintig uren die wij een etmaal noemen, blijft ook in de zomer het aantal uren boven de 22ºC beperkt. Het grootste deel van een etmaal is het dus koeler. Aangezien koude lucht zwaarder is dan warme lucht blijft de vloer met zijn 15 ºC tot 18 ºC heerlijk koel hetgeen resulteert in een natuurlijke gratis airconditionering, zonder luchtwervelingen.

Comfort: Het summum in warme zomerse dagen, een verschil in buiten- en binnentemperatuur van 4ºC tot 6ºC. Dit is de algemene stelregel voor airconditionering.

Stel: Bij 22ºC buitentemperatuur is het met 17ºC binnen zeer aangenaam. Of bij 30ºC buiten, is het met 25 ºC binnen, prettig toeven.

Opmerking: Alles met mate, dus beslist geen groter temperatuurverschil, het gevaar van condensvorming, onbehaaglijke koude vloeren wordt dan reëel.

Vloerkoeling: Met het simpel rondpompen van het koude vloerverwarmingswater, dat gedurende de nacht afgekoeld is naar 15ºC tot 18ºC, kan men afhankelijk van de vloersamenstelling (het accumulerende vermogen) en de isolatiewaarde van het huis, tegen geringe kosten het gewenste binnenklimaat realiseren.

Goed geisoleerde gebouwen houden 's zomers de dagelijks binnengetreden warmte langer vast.
Dus is vloerkoeling een optie.
Vloerwater systeem
koeling: Afhankelijk van de te verwachten koellast, bijv.in bedrijven, kantoren enz, met een hoge vrijkomende warmte last, is het als bypass plaatsen van vloerwaterkoeler of een als koelunit geschakelde warmtepomp zinvol.

Koeling
capaciteit: van het HAVIKHORST TOP-2000 Vloer systeem met koperenleidingen is > 40 Watt / m² bij een koelwaterstroom van 140 kg/h. T-10K afhankelijk van dekvloer accumulatie.
Bij kunststof leidingsystemen is dit aanzienlijk minder.

"De vriezer in een koelkast is van metaal en toch ook niet van kunststof ! "

Attentie:
Ter bescherming van de door ons gehanteerde materiaal kwaliteitsnormen is de naam Havikhorst- TOP 2000 ® geregistreerd
bij "Le bureau international de l'Organisation Mondiale de la Propriété Intellectuelle" (OMPI).

Copyright © Havikhorst Top2000 ®. Concept & design door Nedfinity


Warmte & Koude overdracht

 

Verwarmen en koelen doe je met thermische geleiding

...........
............... 
niet met isolatie materiaal